La ce distanță îți poți construi, legal, fereastra către curtea vecinului tău: ce spune legea

de: Iulia Kelt
04 02. 2023

Adesea, conflictele între vecini încep în momentul în care fereastra casei unuia dintre ei este poziționată un pic cam prea aproape de curtea celuilalt, astfel încât noțiunea de viață privată devine imposibilă, în context.

În consecință, ce se întâmplă atunci când o fereastră este prea aproape de curtea vecinului? Evident, legile din țara noastră au nevoie de update-uri.

Distanța minimă între construcțiile vecine, conform legii

Pe această temă au existat, de-a lungul timpului, nenumărate certuri, iar unele dintre ele s-au sfârșit chiar la tribunal.

Așadar, conform Codului Civil, există anumite reglementări atunci când vine vorba despre distanța minimă pentru o fereastră la vedere. „Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond”, se arată în alineatul 1 din articolul 615, potriivit Codului Civil.

În consecință, distanța legală pare, totuși, un pic cam pică, de vreme ce viața privată pare să dispară atât timp cât vecinul tău poate să vadă în curtea ta sau chiar în casa ta, fără probleme.

Nici nu-i de mirare că mulți români s-au arătat nemulțumiți de prevederi, manifestându-le pe rețele de socializare și povestindu-și propriile experiențe neplăcute.

„Vă rog să îmi spuneți, dacă vecinul are voie să își facă 2 geamuri de 100 centimetri × 60 centimetri (geam wc) în dreptul geamului meu de vedere (dormitor). Distanța de la geamurile lui până la limita hotarului este de 200 centimetri. Casa mea este construită acum 20 ani, iar el o construiește acum. Eu nu doresc să îi văd pe vecini cum își fac nevoile. Dacă nu are voie, unde pot depune o plângere?”, a întrebat un român, conform adevarul.ro.
Nu a durat mult și a primit un răspuns, din partea unui proprietar de casă.

„Conform articolului 616 din noul Cod Civil, vecinul poate să amplaseze o fereastră de lumină și aerisire chiar și sub limita de 200 centimetri de limita de proprietate. Condiția este ca această fereastră să fie construită încât să nu se vadă la dumneavoastră în curte. Un exemplu ar fi o fereastră din cuburi de sticlă mată. Sau geam termopan mat, cu deschidere strict oscilo-rabatantă. Sunt artificii pe care le poate face și sunt precedente judecătorești care îi dau câștig de cauză. Cum dumneavoastră aveți drept la intimitate, la fel și dânsul are dreptul la lumină și ventilare naturală în propria baie, respectându-se prevederile legale”, a spus acesta, conform sursei citate anterior.